Surdegsfrallor

Goddagens! Idag vill jag bjuda på härliga surdegsfrallor, bakade helt från grunden och då förstår ni att det tar någon vecka innan bröden är färdiga. För snabbare variant kan man ju använda färdig surdeg som finns att köpa, men som sagt, här kommer receptet på hela proceduren och har man bara tid så är det hur enkelt som helst att få till de här frallorna, jag lovar. Det blir 24 små frallor vid utbakningen, 20 om man gör dem lite större, och vill man så sparar men surdegen som blir över i kylen och matar den en gång i veckan med ½ dl mjöl och lite vatten till lagom lös konsistens, lite som gröt om ni förstår. Då så, nu kör vi!

DAG 1: 

 • 100 g (1 dl) ljummet vatten
 • 30 g (½ dl) fint rågmjöl
 • ½ dl rivet äpple med skal

DAG 3:

 • 100 g (1 dl) ljummet vatten
 • 90 g (1½ dl) fint rågmjöl

DAG 4:

 • 100 g (1 dl) ljummet vatten
 • 60 g (1 dl) fint rågmjöl

Dag 1: Rör ihop vatten, mjöl och rivet äpple i en burk och lägg ett lock över men stäng inte locket. Ställ burken på varmt ställe, 25-28º. 

Dag 2: Skaka försiktigt på burken morgon och kväll. 

Dag 3: Blanda i vatten och mjöl, degen blir nu lite tjockare. Lägg på locket igen och låt stå. 

Dag 4: Fyll på med vatten och mjöl, rör om och låt stå med locket på glänt. 

Dag 5: På morgonen upprepas steget från dag 4 och låt stå till kvällen. Om surdegen bubblar på kvällen och har jäst upp till cirka dubbel storlek är det dags att göra bröddegen. Då görs först en fördeg

 • 100 g (1 dl) surdegsgrund från burken
 • 150 g (1½ dl) ljummet vatten
 • 150 g (2½ dl) vetemjöl special

Blanda surdegsgrund, ljummet vatten och vetemjöl special i en rymlig bakbunke. Täck med plastfolie och låt stå på varmt ställe över natten. Morgonen efter görs bröddegen: 

 • fördegen
 • 500 g (5 dl) kallt vatten
 • 10 g jäst
 • 800 g (13 dl) vetemjöl special
 • 20 g (1 msk) salt
 • rapsolja
 1. Blanda ner vatten, smulad jäst och vetemjöl special i fördegen. Kör 5 minuter på låg hastighet, öka sedan till högre hastighet och kör några minuter till. Tillsätt salt och kör några minuter till så degen får fin spänst och släpper lite från kanterna.
 2. Smörj en stor bunke med olja, lägg i degen och sätt på lock. Låt jäsa till dubbel storlek, minst 2 timmar. Vik över degen från alla håll med fuktade händer några gånger under jäsningen, första gången efter en timme, därefter efter en halvtimme.
 3. Värm ugnen till 250º, ställ in skål med kallt vatten i botten av ugnen.
 4. Stjälp upp den kladdiga degen på mjölat bakbord, dra lite i degen och vik över den en gång. Dela upp i bitar och lägg på bakpappersklädda plåtar. Strö över lite mjöl. Sänk ugnsvärmen till 225º och grädda i mitten av ugnen cirka 15 minuter. 

Tips: Om man inte hinner/orkar baka ut frallorna efter de två timmarnas jäsning går det bra att förvara degen med lock på i kylen för kalljäsning tills man får tid att baka. Gör i så fall om vikningen någon gång till under tiden. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.