Grekisk moussaka

Nu har jag hittat ett riktigt bra recept på äkta grekisk moussaka och banne mig om den inte ska med i bloggen! Enligt en grekisk bekant så har man både potatis och aubergine i den äkta moussakan så ni förstår att det är många moment innan maten står på bordet men jisses så god rätten blir när den väl är färdig. Så varsågoda, här kommer receptet, räcker till cirka 8 personer: 

 • 800 g aubergine
 • 1 kg fast potatis
 • ½ tsk oregano
 • ½ tsk rosmarin
 • ½ tsk timjan
 • 2 gula lökar
 • 4 vitlöksklyftor
 • 500 g lammfärs eller blandfärs
 • 2 msk tomatpuré
 • 6 kryddpepparkorn
 • ½ tsk kanel
 • 1 lagerblad
 • 1 dl rött vin
 • 1 burk krossade tomater
 • 1 köttbuljongtärning
 • 2 msk hackad persilja
 • salt
 • svartpeppar

Den goda ostsåsen:

 • 75 g smör
 • 1 dl vetemjöl
 • 1 liter standardmjölk
 • 100 g parmesanost
 • 3 äggulor
 • 2 krm malen muskotnöt
 1. Skär auberginerna på längden i 1 cm tjocka längder. Strö över lite salt, blanda runt och låt ligga i ett durkslag cirka 30 minuter så vätskan rinner av. Skölj med kallt vatten, torka och låt dem ligga på hushållspapper. 
 2. Smält smöret till såsen i en kastrull och vispa ner mjölet. Tillsätt mjölken lite i taget och vispa till en slät sås. Låt koka på svag värme några minuter. Ta från plattan och rör ner ost och äggulor. Smaka av med lite salt och malen muskot. 
 3. Skala och skiva potatisen i 1 cm tjocka skivor. Stek skivorna i olja i omgångar till gyllene färg. Lägg över skivorna i botten på en långpanna (30×40 cm). Krydda med ½ tsk salt, oregano, rosmarin och timjan. Stek sedan de torra aubergineskivorna i olja till fin färg och lägg hälften av dem ovanpå potatisskivorna. 
 4. Värm ugnen till 200°.
 5. Skala och hacka gul lök och vitlök. Fräs i olja och tillsätt färsen. Fräs ihop en stund till fin färg. Tillsätt tomatpuré, mortlade kryddpepparkorn, kanel, lagerblad, vin, krossade tomater och buljongtärning. Låt  koka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Rör sedan ner den hackade persiljan och 2 dl av såsen. 
 6. Häll köttfärssåsen i formen över grönsakerna. Toppa med resten av aubergineskivorna och häll resten av såsen över. Ställ in formen mitt i ugnen och baka cirka 40 minuter. Ta ut moussakan ur ugnen och låt den sedan stå cirka en halvtimme innan servering. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.