Kalljästa vitlöksbaguetter

Så har vi äntligen påsken här och vi har fullt upp med att städa ut vintern lite här och var i huset. Det har blivit en del matlagning också förstås och det är nu inpackat i frysen inför familjemiddagen på måndag. Inget stort sällskap för det råder det ju förbud mot i pandemins era men trevligt tänker vi ha hur som helst. Den här påsken har jag i stort sett bara följt gamla recept som redan finns i bloggen men eftersom jag ville göra åtminstone ett nytt recept så föll lotten den här gången på brödet. Degen till de här vitlöksbaguetterna ska kalljäsa i kylen över natten och på morgonen är det bara att stjälpa upp den på mjölat bakbord, skära i bitar och dra ut långa baguetter. Så enkelt och genialiskt och att det sen blir fantastiskt gott är ju bara en bonus. Så, jag säger som man brukar så här års; GLAD PÅSK på er!  

 • 25 g jäst
 • 5 dl kallt vatten
 • 6 dl vetemjöl (knappt)
 • 5 dl rågsikt
 • 2 pressade vitlöksklyftor
 • 1 knippe finhackad persilja
 • 1½ msk salt
 1. Lös upp jästen i det kalla vattnet. Blanda i vetemjöl, rågsikt, vitlök, persilja och salt. Arbeta till en deg och låt jäsa övertäckt i kylskåp över natten.
 2. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 6 delar och dra ut dem till baguetter. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt och låt jäsa 15 minuter.
 3. Värm ugnen till 250°.
 4. Tvinna baguetterna några varv och grädda dem sedan 15-20 minuter. Låt svalna utan bakduk på galler.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.