Kokoshjärtan

Idag har vi den 14:e februari och jag var ute på en härlig vinterpromenad på morgonen i 10 minusgrader och strålande solsken (när morgondimman lättat). Sen blev det lite firande av Alla hjärtans dag med smaskiga kokoshjärtan som jag bakade igår efter ett äldre recept ur mamma Britas samlingar. Receptet var inskrivet i en bok från 1979 men förmodligen är det betydligt äldre än så. Det blir ungefär 30 kakor av receptet och om någon känner för att baka så kommer receptet här:  

  • 150 g smör
  • 3 msk florsocker
  • 1 ägg
  • 200 g vetemjöl (cirka 3¼ dl)

Fyllning:

  • 100 g smör
  • 2 ¼ dl socker
  • 1 ägg
  • 200 g kokosflingor (1 påse)
  1. Rör smör och florsocker, tillsätt ägget och arbeta in vetemjölet. Låt degen vila kallt en stund.
  2. Värm ugnen till 200°.
  3. Tryck ut degen i smorda metallformar. Spara lite deg till garnering.
  4. Rör smör och socker till fyllningen. Tillsätt ägget och sist kokos. Blanda ordentligt och lägg en sked av fyllningen i varje form.
  5. Skär ut remsor av den sparade degen och lägg i kors över kakorna.
  6. Grädda kakorna mitt i ugnen cirka 20 minuter.
  7. Låt svalna något innan kakorna lossas ur formarna. Pudra eventuellt över florsocker.

Tips: Kavla istället ut mördegen men inte alltför tunt, och använd sedan en av metallformarna till att stansa ut degen till varje form. Ett enkelt sätt att få lagom storlek på varje bit deg och det blir automatiskt degremsor över till garneringen. 

Dimman låg först tät på morgonpromenaden idag men när den lättade strålade en härlig sol i 10 minusgrader.
Gamla redskap i åkerkanten blev helt plötsligt mer synliga med vit bakgrund.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.