Kladdkaka med dadlar

Jag fullständigt älskar kladdkakor och vill man unna sig den här kakan ofta är det ju superbra att också ha en nyttigare variant till hands. Så jag letade och hittade ett recept från 2016 års Mästerkocken-vinnare Catarina Königs matblogg (catarinakonig.elle.se) på just en sådan kladdkaka. Helt utan vitt socker, smör och vetemjöl och riktigt smaskigt kladdig precis som en kladdkaka ska vara. Den här kan man äta med gott samvete då och då, och till och med ta två bitar av…. 

  • 15 dadlar (ta ur kärnorna)
  • 1½ msk honung
  • 2 msk kokosolja
  • 3 ägg
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 5 msk kakao
  • 2 msk kokos
  • 1 krm vaniljpulver
  • 2 krm salt
  • 1 dl grovt hackade hasselnötter (kan uteslutas)

Till formen:

  • lite kokosolja
  • lite kokos
  1. Värm ugnen till 175° varmluft.
  2. Smörj en liten form (20 cm) med kokosolja och strö lite kokos i botten.
  3. Mixa dadlar, honung, kokosolja, ägg, mandelmjöl, bakpulver, kakao, kokos, vaniljpulver och salt i en matberedare. Kör till en kladdig, någorlunda slät smet och bred ut den i formen. Strö över de hackade hasselnötterna och grädda i mitten av ugnen 12-14 minuter eller tills den känns lagom kladdig och lite lös i mitten men ändå håller ihop bra.
  4. Låt svalna eller ännu hellre; kyl kakan innan servering. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.