Räkfond

Jag ska erkänna att jag inte haft för vana att spara skal efter räkfrossan förut men nu har jag lärt mig att koka en riktigt god fond av skalen, perfekt att ha till hands när man gör såser och grytor med fisk eller skaldjur som tema. Skalen kan med fördel ligga i frysen tills den dagen man bestämmer sig för att koka en fond och då hinner man ju också samla på sig den mängd som går åt, i det här receptet baserat på 1 kg räkskal. Då så, då kör vi!

 • 1 morot
 • 1 litet fänkålshuvud
 • 1 gul lök
 • 1 stor tomat
 • 3-4 vitlöksklyftor
 • 2 msk tomatpuré
 • 1 kg räkskal
 • 3 dl vitt vin
 • 2 liter vatten
 1. Ansa och dela morot, fänkål, gul lök, tomat och vitlöksklyftor i grova bitar.
 2. Värm lite olja i en stor kastrull och fräs grönsakerna i 15 minuter, rör lite då och då under tiden. Tillsätt tomatpuré och räkskalen och fräs några minuter till. Häll över vitt vin och vatten, låt koka upp och låt det sedan stå och småkoka cirka 1 timme på svag värme.
 3. Sila av buljongen över en finmaskig sil ner i en annan kastrull. Låt vätskan sedan koka utan lock tills 1/3 av vätskan blir kvar, skumma av ytan då och då under kokningen, reduceringen tar ungefär 30 minuter.
 4. Sila fonden igen och häll upp i små förpackningar eller istärningslådor och frys in. 1-2 tärningar är lagom till en sås för 4 personer. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.