
Cirka 4 portioner:
- 1 hel färsk kyckling (cirka 1 kg)
- 1 morot
- ½ purjolök
- 1 gul lök
- 1 bit rotselleri
- 3 lagerblad
- 4 persiljestjälkar
- 6 vitpepparkorn
- 1 msk salt
Currysås:
- 2 msk smör
- 1-1½ msk curry
- 2 msk vetemjöl
- 4 dl buljong från kycklingkoket
- 1-1½ dl grädde
- salt
- peppar
- Skölj kycklingen och lägg den i en stor kastrull. Häll på vatten så att det täcker och koka upp, skumma av.
- Skala och skär morot, purjolök, lök och rotselleri i stora bitar. Lägg allt i grytan, tillsätt lagerblad, persiljestjälkar, vitpepparkorn och salt. Koka under lock 35-40 minuter, kycklingen är färdigkokt när köttet lossnar från benen.
- Ta upp kycklingen och låt svalna. Lossa sedan köttet från benen och skär i stora bitar.
- Koka ihop buljongen 15 minuter, sila av och spara till såsen.
- Smält smöret till såsen, strö över curry och låt fräsa en stund. Strö över mjölet och vispa samman, späd med buljong och grädde. Låt koka ihop cirka 5 minuter till en sås, späd med lite mer buljong om den blir för tjock. Smaka av med salt och peppar och lägg sedan ner kycklingbitarna i såsen.
- Servera tillsammans med kokt ris.