Currykyckling

Mitt i sommaren kommer här osökt något av det godaste jag vet; currykyckling! Godast är att koka en hel färsk kyckling ihop med lök och rotfrukter till den här rätten men en varm sommardag är det förstås enklare att använda färdiggrillad/-stekt kyckling och bara skära ner i bitar och lägga ner i currysås gjord på buljongtärning. Här vill jag i alla fall delge receptet på den långa varianten:

Cirka 4 portioner: 

 • 1 hel färsk kyckling (cirka 1 kg)
 • 1 morot
 • ½ purjolök
 • 1 gul lök
 • 1 bit rotselleri
 • 3 lagerblad
 • 4 persiljestjälkar
 • 6 vitpepparkorn
 • 1 msk salt

Currysås:

 • 2 msk smör
 • 1-1½ msk curry
 • 2 msk vetemjöl
 • 4 dl buljong från kycklingkoket
 • 1-1½ dl grädde
 • salt
 • peppar
 1. Skölj kycklingen och lägg den i en stor kastrull. Häll på vatten så att det täcker och koka upp, skumma av.
 2. Skala och skär morot, purjolök, lök och rotselleri i stora bitar. Lägg allt i grytan, tillsätt lagerblad, persiljestjälkar, vitpepparkorn och salt. Koka under lock 35-40 minuter, kycklingen är färdigkokt när köttet lossnar från benen.
 3. Ta upp kycklingen och låt svalna. Lossa sedan köttet från benen och skär i stora bitar.
 4. Koka ihop buljongen 15 minuter, sila av och spara till såsen.
 5. Smält smöret till såsen, strö över curry och låt fräsa en stund. Strö över mjölet och vispa samman, späd med buljong och grädde. Låt koka ihop cirka 5 minuter till en sås, späd med lite mer buljong om den blir för tjock. Smaka av med salt och peppar och lägg sedan ner kycklingbitarna i såsen.
 6. Servera tillsammans med kokt ris. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.