Pariserbullar

Pariserbullar, eller vaniljbullar om man så vill, är en favorit sedan urminnes tider. När jag var liten och bodde i Alby på Öland fanns det ett litet bageri i anslutning till handelsboden och där bakades världens godaste pariserbullar (som vi kallade vanillbuull på äkta öländska). Om somrarna på väg till badet cyklade vi alltid förbi det här bageriet och så ofta vi kunde och hade pengar till, köpte vi med oss en påse av de här bullarna som var fyllda till bredden med len, god vaniljkräm. Att få sätta tänderna i en sån bulle efter ett bad i Östersjön, det var lycka det! 

Här kommer så receptet på 40 små bullar bakade i pappersformar och för enkelhetens skull gjorde jag vaniljkrämen på pulver men det gör man som man vill med, den hemlagade är förstås godast. 

 • 50 g jäst
 • 125 g smör
 • 3 dl standardmjölk
 • 1 dl strösocker
 • 1 tsk mald kardemumma
 • ½ tsk salt
 • 9 dl vetemjöl

Fyllning: 

 • 2-2½ dl vaniljkräm

Garnering: 

 • smält smör
 • strösocker
 1. Smula jästen i degbunke. Smält smöret och häll i mjölken, låt det bli fingervarmt.  Häll vätskan över jästen och rör tills det lösts upp. Tillsätt socker, kardemumma, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig och låt jäsa övertäckt 40 minuter. 
 2. Dela degen i två delar på mjölat bakbord. Skär ut 20 bitar av varje del och rulla till små bullar. Kavla ut varje bulle, lägg en klick vaniljkräm på varje och nyp ihop ordentligt och forma till en rund boll. Lägg i pappersformar med skarven nedåt och ställ dem på plåtar att jäsa övertäckta, ytterligare 30-40 minuter. 
 3. Värm ugnen till 225° och grädda bullarna mitt i ugnen cirka 10 minuter eller tills de fått fin färg. Låt bullarna svalna och pensla dem sedan med smält smör och doppa i socker.

Tips: Garnera bara de bullarna som går åt för stunden och frys in resten utan garnering. Sen är det bara att plocka ut de man behöver och garnera alldeles innan serveringen. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.