Kneippbröd

Fyra limpor som läggs på tvären i långpanna, enklare kan det knappast bli.

Idag är det Norges nationaldag och då tänkte jag bjuda på ett norskt Kneippbröd, eller rättare sagt, fyra limpor bakade på tvären i långpanna. De här limporna är lätta att skära i skivor när det svalnat eftersom de inte smular särskilt mycket så passa på att baka och fyll frysen inför kommande brödbehov vetja!

4 limpor:

Surdeg:

  • 3 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 5 dl grovt rågmjöl

Degsättning:

  • 7 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 1 msk salt
  • ½ dl olja
  • 1 msk sirap
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 18 dl vetemjöl
  1. Ljumma vattnet till 37°. Rör ut jästen i vattnet och blanda ner rågmjölet. Täck över degen och låt stå i rumstemperatur över natten eller minst 10 timmar.
  2. Ljumma vattnet till 37°. Rör ut jästen i lite av vattnet. Blanda vatten, jäst, salt, olja och sirap med surdegen. Tillsätt grahamsmjöl och 14 dl av vetemjölet. Arbeta degen kraftigt och tillsätt mer mjöl etappvis. Strö över lite mjöl och täck med bakduk, låt jäsa 1 timme.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela i fyra delar och forma till limpor. Lägg dem på tvären i smord långpanna och låt jäsa under bakduk 40 minuter.
  4. Sätt ugnen på 225° och grädda i nedre delen av ugnen 40 minuter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.