Minestrone

En härligt mustig Minestrone blev middagen igår kväll hos oss. Åh, vilken fantastisk uppfinning den här italienska maträtten är och jag kan inte begripa varför jag inte gör den oftare. Skulle man mot förmodan inte få tag i pancetta i affären (det gapar ju lite tomt på hyllorna här och var nu för tiden p g a en kinesisk pandemi….) så går det lika bra med bacon och äter man inte kött så hoppar man bara över det momentet. Mätt och belåten blir man ändå, det lovar jag. För fyra ganska rejäla portioner låter receptet som följer:

  • 4 potatisar
  • 1 zucchini
  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 3 ganska stora tomater
  • olivolja
  • 2 dl fjärilspasta
  • 8 dl hönsbuljong
  • 400 g färdigkokta vita bönor
  • salt
  • peppar
  • 4 skivor pancetta
  • ½ citron, rivet skal
  1. Skala potatis, zucchini, morötter, lök och vitlök. Skär allt i små bitar.
  2. Dela tomaterna i lite större bitar.
  3. Hetta upp olja i en kastrull och fräs grönsakerna en stund, rör om då och då så allt tar lite färg. Lägg i tomaterna, häll på buljongen och låt koka ihop 5 minuter.
  4. Lägg i pastan och låt koka 10 minuter till.
  5. Häll av spadet från bönorna och skölj dem i kallt vatten. Lägg bönorna i soppan och låt allt bli varmt. Salta och peppra.
  6. Strimla pancettan och fräs en liten stund i stekpanna.
  7. Häll upp soppan i tallrikar, toppa med pancetta och rivet citronskal. Lite färsk basilika på toppen är inte heller dumt. 

Tips: Köp färdig surdegsbaguette och skär flera snitt längs brödet. Rör ihop smör, pressad vitlök, hackad färsk basilika och lite salt. Peta ner en klick smör i varje snitt och värm i mitten av ugnen på 225° tills smöret smälter och brödet tar fin färg, godare tillbehör till Minestronen finns nog inte. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.