Mandel- och kardemummakaka

Har man ett paket mandelmassa liggande i skafferiet kan jag tipsa om den här mjuka, ljuvligt goda kakan som smakar både mandel och kardemumma, alltså lite som semla men ändå helt annorlunda, kanske mer en lyxigare variant av sockerkaka.

Här kommer så receptet: 

  • 100 g smör
  • 200 g mandelmassa
  • 1½ dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk kardemumma
  1. Värm ugnen till 175°.
  2. Skär smör och mandelmassa i bitar och lägg i matberedare. Tillsätt sockret och kör till en deg. Tillsätt äggen, ett i taget och blanda tills allt blir en jämn smet.
  3. Blanda vetemjöl, bakpulver och kardemumma i en skål och häll sedan ner det i matberedaren och blanda till en jämn smet.
  4. Fördela smeten i smord, bröad form på cirka 1½ liter och grädda i nedre delen av ugnen 45 minuter.
  5. Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på sockrat bakpapper och låt kallna helt. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.