Saffranslax med räkor

Vi hade en liten släktmiddag i söndags och då passade jag på att utnyttja ugnen och lagade den här smaskiga laxrätten med saffran, västerbottenost och räkor. Ja, ni förstår ju att det här blir alldeles sjusärdeles gott, testa får ni se!

För 6-8 personer:

  • 1 ¼ kg laxfilé utan skinn
  • 2 tsk salt
  • 1 kuvert saffran
  • 1 msk kokande vatten
  • 2 dl creme fraiche
  • 150 g riven västerbottenost
  • 500 g räkor med skal
  • 1 röd snackpaprika
  • 1 dl finhackad dill
  • 1 citron, finrivet skal
  1. Värm ugnen till 200°.
  2. Salta laxfilén.
  3. Blanda finstött saffran med det kokheta vattnet och låt stå och dra under lock minst 10 minuter.
  4. Blanda creme fraiche med saffransvattnet och osten.
  5. Lägg laxen i en ugnsform och bred saffranskrämen över. Stek i nedre delen av ugnen cirka 25 minuter.
  6. Skala räkorna och tärna paprikan fint. Blanda räkor, paprika, dill och citronskal och lägg blandningen på den färdigstekta laxen.
  7. Servera med potatismos, kokt potatis eller ris.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.