Boeuf Bourguignon

Nu snackar vi ”slow food” för den här gamla franska klassikern ska stå och puttra under lock minst 2 timmar och gärna lite till. Min fick nog koka cirka 45 minuter extra igår och det var det värt för herre jisses vad den hade gottat till sig i grytan. Faktiskt tror jag inte att jag ätit nåt godare i hela mitt liv så missa inte detta för allt i världen! Receptet räcker till cirka 6 personer.

 • 1 kg högrev utan ben
 • 200 g rökt sidfläsk
 • 2 schalottenlökar
 • 3 vitlöksklyftor
 • 3 morötter (cirka 200 g)
 • 1½ msk tomatpuré
 • 1½ dl vatten
 • 2 msk vetemjöl
 • 5 dl rött vin
 • 2 msk koncentrerad kalvfond
 • 1 msk soja
 • 2 timjankvistar eller ½ tsk torkad
 • 3 lagerblad
 • 250 g steklökar, gula eller röda
 • 400 g färska champinjoner
 • salt
 • svartpeppar
 1. Skär köttet i stora bitar och skär sidfläsket i små tärningar.
 2. Skala schalottenlök, vitlök och morötter. Skär schalottenlök och morötter i stora bitar, skiva vitlöken.
 3. Fräs schalottenlök, vitlök, morötter, hälften av fläsket och tomatpurén i en gryta i lite smör tills löken mjuknar.
 4. Bryn köttet för sig i smör i en stor stekpanna tills det tar färg runtom. Tillsätt vattnet och låt koka någon minut och häll ner det i grytan med grönsaksfräset. Pudra över mjöl och rör om. Tillsätt vin, fond, soja, timjan och lagerblad. Låt koka upp och skumma av. Sjud på svag värme under lock minst 2 timmar, tills köttet är mört.
 5. Skala steklöken och halvera om de är stora. Ansa och halvera champinjonerna. Stek lök, champinjoner och resterande sidfläsk i smör tills det får färg och löken är mjuk. Smaka av med salt och peppar.
 6. Lägg det frästa på toppen av grytan och servera med kokt potatis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.