Paj med varmrökt lax

En matpaj med varmrökt lax och spenat som fyllning flikar jag in med så här en lördagseftermiddag. Grått och mulet är det och eftersom jag varit ute på en långpromenad ute vid havet tidigare idag så håller jag mig nu inomhus. Ugnen är på för jag har bakat två knubbiga små brödlimpor som snart ska få skjutsas in och gräddas. Men nu var det paj på gång ja och då kommer här receptet….. Ha en fortsatt härlig och trivsam helg!

6 portioner:

  • 3 dl dinkelsikt eller vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 150 g kallt smör
  • 1-2 msk kallt vatten

Fyllning:

  • 150 g varmrökt lax
  • ½ purjolök
  • 200 g färsk babyspenat
  • 2 tsk stötta fänkålsfrön
  • 1 dl hackad dill
  • 2 dl grovriven ost
  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  1. Arbeta ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta samman till en deg, låg den vila inplastad i kylen en timme.
  2. Tryck ut degen i pajform med löstagbar kant, 26 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel och ställ in i frysen 30 minuter.
  3. Värm ugnen till 200°.
  4. Förgrädda pajskalet 10 minuter.
  5. Dela laxen till fyllningen i mindre bitar.
  6. Skölj och strimla purjolöken.
  7. Fräs purjolök och spenat hastigt i lite smör. Blanda i fänkålsfrön i slutet.
  8. Fördela spenatfräs och lax i pajskalet. Strö över dill och ost.
  9. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar och häll stanningen i pajskalet. Grädda pajen i mitten av ugnen cirka 35 minuter till fin färg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.