Fänkålsgryta med saffran och ugnsrostade tomater

När vi ändå är inne på vegetariska maträtter kommer här en till; en härligt doftande fänkålsgryta med saffran och ugnsrostade kvisttomater serverat med en krämig dill-aioli. Ja, ni förstår hur gott det här blir och inte är det särskilt svårt att fixa heller  även om det är några moment innan maten står på bordet, men herre jisses så gott det blir sen. Värt att testa, jag lovar och svär!

För cirka 4 personer:

  • 2 fänkålsstånd
  • 2 stora bakpotatisar
  • 4 bananschalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 paket saffran
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl vatten
  • 2 dl torrt vitt vin (jag använde matlagningsvin från matbutiken)
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 400 g körsbärstomater på kvist
  • 1 msk olivolja
  • ½ tsk flingsalt

Aioli:

  • 1 kruka dill
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 äggulor (rumsvarma)
  • 1 msk dijonsenap
  • 1½ dl rapsolja
  • ½ dl olivolja
  • ½ tsk salt
  1. Skär fänkålen och den skalade potatisen i breda klyftor.
  2. Skala och skär schalottenlök i klyftor och finhacka vitlöken.
  3. Kärna ur och finhacka chilin.
  4. Fräs ihop vitlök, chili och saffran i olivoljan i en gryta och tillsätt fänkål, potatis och lök. Häll över vatten och vin, krydda med salt och peppar. Koka 30 minuter under lock.
  5. Värm ugnen till 225°.
  6. Lägg tomaterna (låt dem sitta kvar på kvistarna) på en bakpappersklädd plåt. Ringla över olja och strö över salt. Tillaga i ugnen 20 minuter.
  7. Repa dillen till aiolin, skala vitlöken och mixa dill, vitlök, äggulor och senap med mixerstav. Tillsätt båda oljesorter, lite försiktigt. Krydda med salt.
  8. Lägg upp grytan i djupa tallrikar, lägg på tomatkvistar och garnera med lite färsk dill. Servera med aiolin och ett gott bröd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.