Butter garam masala, vego

En Butter garam masala med, precis som namnet skvallrar om, en hel del smör vill jag gärna dela med mig receptet på för det här är så gott! Med sojafilébitar som bas blir det dessutom en helt vegetarisk maträtt och ja, då är det väl bara att hugga in….

Cirka 4 personer:

  • 400 g sojafilébitar, frysta
  • 2 dl naturell yoghurt
  • 1 msk gurkmeja
  • 2 msk garam masala
  • 1 tsk salt
  • 1 citron, rivet skal och saft

Sås:

  • 150 g smör
  • 2 gula lökar, finhackade
  • 3 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 msk kardemumma
  • 1 msk kanel
  • 2 tsk curry
  • 1 msk garam masala
  • ½ msk starkt paprikapulver eller chilipulver
  • 3 cm färsk ingefära, riven
  • 1 stor röd chilifrukt, finhackad
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 mogna tomater (200 g), finhackade
  • 3 msk olja
  • 1 tsk salt
  • 3 tsk socker
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 dl grädde
  • 1-2 dl naturell yoghurt
  • hackad färsk koriander
  1. Blanda sojafilébitarna med yoghurt, gurkmeja, garam masala, salt och citronskal och saft i en plastpåse. Låt ligga och dra medan såsen görs.
  2. Smält smöret i en stekpanna och stek gul lök, vitlök, kardemumma, kanel, curry, garam masala och paprika-eller chilipulver. Stek tills löken mjuknar ordentligt. Tillsätt ingefära och hackad chili. Rör ner krossade tomater, tomater, olja, salt och socker. Tillsätt tomatpuré och grädde. Rör om och låt puttra några minuter.
  3. Mixa med stavmixer till en slät sås och låt koka ihop ytterligare 10 minuter. Häll ned yoghurt och tillsätt de marinerade sojafilébitarna och marinaden. Låt allt puttra ihop cirka 20 minuter till. Smaka av med mer kryddor och salt om det behövs.
  4. Klipp över färsk koriander och servera med ris och mango chutney.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.