Butterkaka

Bullar med vanilj, kanel och massor av kardemumma bakar jag gärna och bjuder på. För att förenkla bullbaket kan man ställa alla bullarna upp tillsammans i en ugnsform och istället göra en s k butterkaka. Varför den här godingen har fått ett sånt makabert namn är för mig okänt för inte blir man butter av den här inte, jag skulle nog hellre säga att den kan liva upp den mest buttre kaffegästen vid bordet…..

Jag gjorde bara halv sats men skulle nog haft en något större form insåg jag, bullarna hamnade lite väl tätt innan jäsningen….. Lite glesare än på bilden ska det vara alltså!

Cirka 20 bitar:

 • 50 g jäst
 • 5 dl mjölk
 • 1 msk stötta kardemummakärnor
 • 1 tsk salt
 • 1 dl socker
 • 13 dl vetemjöl
 • 150 g rumsvarmt smör

Kanelfyllning:

 • 100 g smör
 • 1 dl socker
 • 1 msk malen kanel

Vaniljfyllning:

 • 2 äggulor
 • 2 msk socker
 • 1 msk majsstärkelse
 • 2 dl mjölk
 • 1 vaniljstång
 • 1 msk smör

Pensling: 1 ägg

Glasyr: 2 dl florsocker, 1-2 msk vatten

 1. Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma mjölken och rör ut jästen i degspadet. Tillsätt kardemumma, salt, socker och det mesta av vetemjölet. Rör ner det rumsvarma smöret och blanda ordentligt, tillsätt mer mjöl tills degen släpper bunken. Låt jäsa under bakduk 30 minuter.
 2. Gör fyllningarna under tiden: Rör ihop smör, socker och kanel till en porös kräm.
 3. Vispa samman äggulor, socker, majsstärkelse och mjölk i en kastrull. Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur vaniljkornen och lägg alltsammans i kastrullen, även vaniljstången. Värm försiktigt under vispning, krämen får inte koka. Vispa och värm krämen tills den tjocknar, ta den från värmen och vispa ner smöret. Ta bort vaniljstången.
 4. Knåda degen och kavla ut den till en stor rektangel på bakbord. Bred på kanelfyllningen. Rulla ihop från långsidan och skär i 2-3 cm tjocka bitar, ställ dem ganska glest i en smord långpanna (30×40 cm). Täck med bakduk och låt jäsa 30 minuter.
 5. Värm ugnen till 200°.
 6. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Gör en fördjupning i mitten och fyll med en klick vaniljkräm. Grädda i mitten av ugnen 20-25 minuter, låt svalna.
 7. Rör ihop florsocker och vatten till en ganska tjock glasyr och ringla den över kakan.

Tips: Använd färdig vaniljkräm på pulver om det är lite mer bråttom, det blir gott det också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.