Paj med rökt sidfläsk och brieost

Det har varit för varmt för att stå inne i köket och laga mat senaste dagarna då vi har haft temperaturer på över 30 grader. Vi har varit ute vid havet för att få svalka och nu i eftermiddag bär det av till Orust för att gå på ännu en konsert. Det ska bli en varm kväll igen och det känns lite lyxigt att få bli serverad mat som andra lagat för det ingår trerätters i konsertbiljetten. Hur som helst så lagade jag i alla fall en matpaj häromkvällen vilket kanske är en lite otippad maträtt så här i sommarhettan men med en bordsfläkt på hög hastighet gick det bra och pajen funkar ju fint som utflyktsmat när den kallnat, bara att skära upp i bitar och plocka med sig i kylväskan.

Cirka 6 portioner:

  • 3 dl dinkelsikt eller vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 125 g kallt smör

Fyllning:

  • 150 g rökt sidfläsk i bit
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ dl vitt vin
  • 175 g brieost
  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  1. Arbeta ihop mjöl, salt och smör till en deg i matberedare. Låt den vila inplastad i kylen cirka 1 timme.
  2. Tryck ut degen i en pajform, cirka 24 cm i diameter. Nagga botten med gaffel och låt den stå i frysen 30 minuter för att inte kanterna ska sjunka ner i ugnsvärmen vid gräddningen.
  3. Värm ugnen till 200°.
  4. Förgrädda pajskalet 10 minuter.
  5. Tärna fläsket till fyllningen, hacka lök och vitlök. Stek den gula löken mjuk i lite smör. Höj värmen och tillsätt fläsk och vitlök, stek tills fläsket är brynt. Häll på vinet och låt koka in en stund. Ta från värmen och låt svalna.
  6. Skär osten i cm-tjocka skivor.
  7. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar.
  8. Fördela fläsket i pajskalet, lägg på ostskivorna och häll på äggstanningen. Grädda pajen i mitten av ugnen cirka 40 minuter till fin färg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.