Potatisplättar

Jag fortsätter med ”ta tillvara rester”-temat och eftersom vi odlar egen potatis på landet blir det mycket av den varan i sommar. Till saken hör också att jag alltid lagar lite för stor mängd mat, precis som min egen mamma gjorde, och vad blir då resultatet?…. Ja, precis; matrester. Perfekt att då göra de här potatisplättarna, om det nu är kokt potatis man har i gömmorna i kylen. Lite knaperstekt bacon till plättarna så blir resultatet sådär barnsligt gott!

För cirka 4 personer:

 • 5-6 kokta, kalla potatisar
 • 3 ägg
 • 3 dl vetemjöl (eller blanda med lite grövre mjöl för nyttigare plättar)
 • 6 dl mjölk
 • 1 tsk salt
 • peppar
 • hackad dill eller persilja
 1. Skala och pressa potatisen.
 2. Vispa samman ägg, mjöl, mjölk, salt och peppar i en stor skål. Rör med slev ner den pressade potatisen och valfri mängd hackad dill eller persilja. Smaka av smeten och tillsätt mer salt om det behövs.
 3. Bryn smör i en stekpanna och klicka ut lagom mängd till plättar och stek dem gyllenbruna på båda sidor.
 4. Servera med stekt bacon, lingonsylt och sallad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.