Polynéer

Jodå, jag har kvar gamla hederliga kakrecept från morsans samlingar som ännu inte lagts in i bloggen så nu är det dags igen och då vill jag gärna slå ett slag för de här riktiga klassikerna, nämligen Polynéer; mördegsbakelser fyllda med hasselnötskräm. Alltså de här är så vansinnigt goda, fullt med kalorier och kolhydrater förstås men herre jisses, någon gång ibland får man!!

24 kakor:

Alla hjärtans dag är det ju på torsdag så det fick bli hjärtformar till kakorna.

Mördeg: 

 • 200 g vetemjöl
 • 200 g smör
 • 2 msk kallt vatten
 • 2 msk tjock grädde

Fyllning:

 • 100 g hasselnötskärnor
 • 200 g florsocker
 • 3 äggvitor
 1. Värm ugnen till 200°.
 2. Mät upp vetemjölet i matberedare. Tillsätt smöret i kuber och kör till en grynig massa. Tillsätt vattnet och grädden och blanda snabbt ihop till en deg. Rulla in den i plastfolie och låt stå i kylen cirka en timme.
 3. Mal hasselnötterna i kvarn, lägg över i en skål och tillsätt florsocker och äggvitor. Vispa kraftigt med elvisp tills det blir en jämn och lite fluffig smet.
 4. Pensla 24 metallformar med lite smör och ställ på två plåtar.
 5. Ta undan cirka 1/5 av mördegen till garneringen och dela upp resterande deg i 24 bitar. Klä formarna med degen och fyll till 2/3 med nötfyllning. Kavla ut degen till garneringen och sporra smala remsor och lägg dem som ett kryss över bakelsen, två över varje kaka, tryck till lite vid kanterna.
 6. Grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter. Lossa kakorna försiktigt ur formarna när det svalnat något och låt sedan kallna helt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.