Ugnskyckling med apelsin och stjärnanis

Det tål att sägas igen, färsk ekologisk kyckling är att föredra framför alla andra kycklingar. Visst är den dyrare i inköp men man kan ju dra in på något annat tänker jag… Hur som helst, i det här receptet penslas kycklingen med en glaze av apelsin, stjärnanis och farinsocker vilket ger lite julkänsla men passar förstås när som helst på året. Riktigt smaskigt!

4-6 portioner

  • 1 färsk kyckling, helst ekologisk 
  • salt, peppar
  • smör eller olja
  • 1 apelsin, skal och saft
  • 2 stjärnanis
  • 3 msk farinsocker
  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Lägg kycklingen i en ugnsform. Krydda runt om och inuti med salt och peppar. Pensla runt om med smör eller olja och sätt in kycklingen i nedre delen av ugnen och baka 20 minuter.
  3. Blanda saft av apelsin, mortlad stjärnanis och farinsocker i en liten kastrull och koka ihop till en lättflytande sirap. Blanda ner rivet apelsinskal.
  4. Sänk ugnstemperaturen till 150° och stek kycklingen 20 minuter till.
  5. Pensla kycklingen med apelsinglazen och stek ytterligare cirka 1 timme, eller tills kycklingen är helt genomstekt.
  6. Ta ut kycklingen ur ugnen och låt stå någon halvtimme innan servering.
  7. Passa på att rosta rotfrukter i ugnen under tiden som sedan serveras med kycklingen tillsammans med en röra på crème fraiche, lite rivet citrusskal, salt och peppar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.