Tomatsoppa

En tomatsoppa i all enkelhet är ingen dum måltid. Just den här soppan tar lite tid att göra eftersom tomaterna och löken ska rostas i ugnen innan kokningen men så blir det ju också fantastiskt gott. Så, har man lite mer tid att spendera på matlagningen någon kväll så kan man testa den här, jag tror inte att någon vid matbordet blir besviken.

4 portioner: 

  • 20 körsbärstomater (400 g)
  • 10 steklökar
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk flingsalt
  • 5 soltorkade tomater i olja
  • 8 dl tomatjuice
  • 2 dl kraftig grönsaksbuljong
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk finhackad färsk oregano
  • salt
  • peppar
  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Dela tomater och lök på mitten och lägg dem i ugnsform. Ringla över lite olja och strö flingsalt på toppen.
  3. Rosta i ugnen tills tomaterna får lite färg, cirka 20 minuter. Spara lite av tomaterna och lökhalvorna till garnering och skrapa ner resten i en kastrull.
  4. Skär de soltorkade tomaterna i mindre bitar och lägg i kastrullen. Tillsätt tomatjuice, buljong, citronskal, pressad vitlök och oregano. Koka soppan 15 minuter och mixa lätt med stavmixer. Smaka av med salt och peppar och häll upp i varma soppskålar.
  5. Lägg i de sparade tomaterna och löken och garnera med färsk oregano. Servera med grovt bröd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.