Bakpulverpizza med köttfärs

I går kväll skulle vi bli tre till middagen och jag ville göra något snabblagat men ändå mat som alla skulle gilla. Pizza brukar alltid gå hem tänkte jag men jästen i kylen hade upplevt sina bästa dagar så det fick bli en snabbdeg på bakpulver, lite som en sconesdeg kan man säga. Som fyllning fick det den här gången bli en enkel, lite krämig köttfärsröra men här kan man ju improvisera och ta det som finns i skåpen, krydda på med härliga pizzakryddor och kanske lite extra sting från tabasco eller chili. Tror jag hade maten färdig på mindre än en timme sammanlagt och bottnen blev tunn och frasig i kanterna som värsta lyxpizzan. Så enkelt och så gott!

1 stor pizza för cirka 4 personer:

  • 2 dl dinkel fullkornsmjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 50 g smör
  • 1½ dl mjölk

Fyllning:

  • 400 g nötfärs
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 tsk salt
  • lite peppar
  • 1 msk oregano
  • 1 msk basilika
  • tabasco
  • 1½ dl matlagningsgrädde
  • 1 paket bacon
  • 2 tomater
  • 4 dl riven ost
  1. Värm ugnen till 250°.
  2. Blanda dinkel- och vetemjöl, salt och bakpulver i en skål. Tillsätt smöret i små kuber, späd med mjölken och blanda ihop snabbt till en deg.
  3. Kavla ut degen till en stor platta och lägg över den på en långpanna klädd med ett oljat bakpapper. Tryck ut degen ordentligt så att den blir tunn och täcker hela långpannan.
  4. Fräs köttfärsen i lite smör eller olja. Pressa ner vitlök, tillsätt tomatpuré, salt, peppar, oregano, basilika och några stänk tabasco. Späd med grädden och låt röran koka ihop en stund.
  5. Klipp bacon i bitar och stek knaprigt.
  6. Fördela köttfärsröran på pizzabottnen och strö över baconbitarna. Skär tomaterna i tunna skivor och lägg dem över fyllningen. Strö över ost och gratinera ganska högt upp i ugnen 10-15 minuter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.