Piccata

Ibland tycker jag det är roligt att leta recept i äldre kokböcker och laga till rätter som man kanske har ätit för ett antal år sedan men som därefter glömts bort, åtminstone i min matvärld. Det här receptet på piccata hittade jag ur en kokbok från 1980 och här panerar man fläskschnitzel med parmesan och serverar med en god tomatsås med paprika och champinjoner. I vissa recept görs schnitzlarna på kalvkött eller kyckling (Piccata Milanese) men jag har valt fläskkött den här gången. Rena nostalgitrippen hur som helst!

4 portioner:

 • 600 g mager grisbog (eller 4 färdigskurna fläskschnitzlar)
 • 2 msk vetemjöl
 • 2-3 ägg
 • 3 msk parmesanost

Tomatsås:

 • 1 gul lök
 • 1 grön paprika
 • 200 g skivade burkchampinjoner
 • 1 msk smör
 • 2 msk vetemjöl
 • 2 dl passerade tomater
 • 5 dl vatten
 • 2 msk grädde
 • salt
 • svartpeppar
 1. Hacka lök och paprika till såsen. Fräs det tillsammans med champinjonerna i smör. Strö över vetemjöl och späd med passerade tomater och vatten. Låt koka 10 minuter. Tillsätt grädde och smaka av med salt och peppar.
 2. Skär köttet i 1 cm tjocka skivor. Banka ut dem lätt och vänd dem i vetemjöl. Vispa upp äggen och rör ner parmesanosten. Doppa köttskivorna i smeten.
 3. Bryn smör och lägg i köttskivorna, stek dem på båda sidor över svag värme, cirka 3 minuter på varje sida.
 4. Servera med såsen och kokt ris eller potatis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.