Mandeltårta med ricottakräm

Snart är det midsommar och då firar vi med en riktigt smaskig tårta tycker jag. Den här varianten görs på mandelbotten som toppas med ett rejält lager ricotta- och philadelphiaostkräm blandat med vispgrädde. Lite citronskal och vaniljpulver ger en alldeles särskild smaksensation och gör krämen lite spännande också med sina små svarta prickar för inget går väl upp mot äkta vanilj? Den här tårtan måste bara testas, passar när som helst man vill fira något och inte bara vid midsommartid..

Cirka 12 bitar:

  • 50 g smör
  • 150 g sötmandel (cirka 2½ dl)
  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker

Topping:

  • 2 dl vispgrädde
  • 250 g ricottaost
  • 150 g philadelphiaost
  • 1½ dl strösocker
  • 1 citron, finrivet skal
  • 2 krm äkta vaniljpulver
  • färska bär
  • små jordgubbs- eller smultronblad
  • 25 g mörk choklad
  1. Värm ugnen till 150°.
  2. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en form med löstagbar kant och smöra kanterna lätt.
  3. Smält smöret.
  4. Kör mandeln i matberedare till smulor.
  5. Vispa ägg och socker poröst och vänd ner mandel och det smälta smöret. Häll smeten i formen och baka mitt i ugnen 30 minuter. Låt kakan kallna helt.
  6. Vispa grädden.
  7. Vispa ihop ricottaost, philadelphiaost, socker, citronskal och vaniljpulver luftigt i en annan skål. Rör ner grädden och bred toppingen på mandelbottnen.
  8. Garnera med färska bär, några blad och grovt hackad choklad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.