Torsk i ugn med skirat smör och pepparrot

Det blir mycket fiskmåltider nu när vi har det så nära till hands i skärgården. En av de enklaste fiskrätterna som vi ätit titt som tätt sista tiden är just den här superenkla ugnstorsken (går bra med annan fisk också) som bakas på svag värme i ugnen och serveras med kokt potatis, riven pepparrot och extra skirat smör, så enkelt och så jädrans gott. Färskpotatis är förstås godast till den här fisken så passa på nu när den finns ute i matbutiken och ha en riktigt smaklig måltid!

4 portioner:

  • 1 kg torsk i bit (gärna den tjocka delen närmast huvudet)
  • 50 g smör

Brynt smör:

  • 100 g smör + resterna från smöret i formen med fisken

Garnering:

  • riven pepparrot
  • citron
  • färsk dill
  1. Värm ugnen till 140°.
  2. Lägg fisken i en lite mindre ugnsfast form. Hyvla eller klicka ut smöret på fisken och baka i ugnen cirka 35 minuter (52° innertemperatur). Ös då och då med smöret under bakningen.
  3. Bryn smöret i en liten kastrull på medelvärme, 5-10 minuter tills det får fin färg och luktar gott.
  4. Fördela fisken i bitar och lägg upp på tallrikar, garnera med pepparrot, citron och dill. Servera med kokt potatis och det brynta smöret.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.