Vaniljkaka

Här har jag hittat ett lite äldre recept på en riktigt god kaka med vaniljkräm och mandelmassa, nästan som en paj men vi kan kalla den kaka för så står det i receptet från 1970-talet. Om det är lite bråttom går det bra att använda köpt vaniljkräm istället men hemlagad blir förstås allra godast. Nu fikar vi tycker jag!

 • 150 g smör
 • 2 ägg
 • 2 msk vaniljsocker
 • 1 dl strösocker
 • 1 tsk bakpulver
 • 4 dl vetemjöl (240 g)

Fyllning:

 • 2 dl grädde
 • 2 äggulor
 • 2 msk vetemjöl
 • 2 msk vaniljsocker
 • 100 g mandelmassa
 1. Rör smöret mjukt och tillsätt ett ägg i taget. Blanda vaniljsocker, strösocker och bakpulver med vetemjölet och arbeta in det i smeten.
 2. Smörj en rund form med löstagbar kant. Tryck ut ¾ av degen i formens botten och mot halva sidan eller kavla ut den till en platta och lägg den i formen. Resten av degen rullas till stänger för garnering.
 3. Sätt ugnen på 175°.
 4. Blanda grädde, ägg och vetemjöl till fyllningen i en kastrull och sjud blandningen under omrörning till en tjock och porös kräm. Vispa krämen kall. Smaksätt med vaniljsocker.
 5. Riv mandelmassan och rör ner den i vaniljkrämen etappvis. Häll massan i formen. Lägg degstängerna i rutmönster ovanpå fyllningen och grädda kakan i nedre delen av ugnen 40 minuter. Lägg över folie eller smörpapper efter 30 minuter om kakan fått färg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.