Nötkrokar

Det var ett tag sedan jag bakade småkakor så jag tyckte det var dags idag på min lediga fredag. Det fick bli bästa nötkrokarna som är superenkla att göra och riktigt smaskiga, svårt att låta bli att bara ta en när man väl börjat ta från fatet…. Så, om man som jag gillar nötsmak i alla former är det bara att prova de här kakorna, receptet är hämtat ur Hemmets kokbok från 1980.

Cirka 60 kakor:

  • 200 g hasselnötskärnor (3 dl)
  • 80 g rågsikt (1½ dl)
  • 90 g vetemjöl (1½ dl)
  • 1 dl socker
  • 200 g smör
  1. Mal hasselnötskärnorna i mandelkvarn.
  2. Mät upp rågsikt, vetemjöl, socker och de malda hasselnötterna i en matberedare, klicka i smöret och kör allt till en deg. Ta upp degen, plasta in den och låt ligga kallt att stelna 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 175°.
  4. Dela degen i 5 delar. Rulla dem på mjölat bakbord till fingertjocka rullar. Lägg dem tätt intill varandra och skär i 5 cm långa bitar. Böj dem lätt till krokar och lägg över på bakpappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen cirka 12 minuter.

Tips: Rosta hasselnötterna i 200° ugn 10 minuter innan de mals så blir kakorna ännu godare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.