Påskrutor

En kaka till ska vi väl hinna med innan det är dags att fira påsk. De här godbitarna bakas ungefär som Oscar II:s tårta men här gör man marängbotten på hasselnötter istället för mandel och innan servering skärs den i rutor. Vill man förenkla kan man förstås servera den som en tårta istället och då får ju var och en bestämma hur stor bit man vill ha.

Cirka 20 bitar:

  • 125 g hasselnötter 
  • 2 äggvitor
  • 1 dl strösocker

Kräm:

  • 2 äggulor
  • ½ dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½ dl vispgrädde
  • 100 g rumsvarmt smör

Garnering:

  • 40 g mandelspån
  1. Sätt ugnen på 150°.
  2. Mal nötterna i mandelkvarn.
  3. Vispa äggvitorna till hårt skum, tillsätt sockret lite i taget under fortsatt vispning till det blir blankt. Vänd ner de malda hasselnötterna.
  4. Klä en form (20 x 25 cm) med bakplåtspapper och häll ner smeten. Grädda mitt i ugnen 22 minuter och låt svalna.
  5. Blanda äggulor, socker, vaniljsocker och grädde i en kastrull. Sjud under omrörning tills krämen tjocknar, obs krämen får inte koka! Ta kastrullen från värmen och tillsätt det mjuka smöret i klickar, under omrörning. Vispa slätt och låt stå i kylen så att den stelnar, rör lite i den då och då under tiden.
  6. Rosta mandelspånen i en torr stekpanna.
  7. Bred krämen över marängbottnen och strö över mandelspånen. Låt stå i frysen en stund och skär sedan i rutor. Förvaras kallt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.