Fikon- och nötbars

IMG_20180202_143833

Idag har jag bakat semlebullar och lagt i frysen för kommande behov. Jag penslar alltid bullarna med äggulor och då förstår ni att det blir äggvita över som jag har så svårt att bara slänga iväg. Tur då att jag hittade det här receptet på nyttiga fikonbars som bakas på svag värme i ugnen och innehåller just två stycken äggvitor.

Cirka 12 stycken:

 • 2 dl havregryn
 • 1 dl hasselnötter
 • 1½ dl pumpakärnor
 • ½ dl kokosflakes
 • 2 msk honung
 • 3 msk chiafrön
 • 2 äggvitor
 • 1 tsk flingsalt
 • 140 g fikon (cirka 10 stycken)
 1. Sätt ugnen på 125°.
 2. Blanda havregryn, hasselnötter, pumpakärnor, kokosflakes, honung, chiafrön, äggvitor och flingsalt i en mixer så att allt blir någorlunda finfördelat. Hacka fikonen grovt med vass kniv och häll över i smeten. Mixa ihop allt till en jämn smet.
 3. Lägg ett bakplåtspapper i en liten form (25 x 10 cm) och fördela smeten i formen, jämna till. Baka i ugnen cirka 35 minuter och skär i bitar när det svalnat. Går bra att frysa in i bitar.

IMG_20180202_144143

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.