Eftersom vi alltid köper för mycket julskinka till julhelgen har vi nu flera bitar sparat i frysen vilket inte är så dumt egentligen. Skinkan blir fin att använda skuren i bitar för att få den enklaste maträtten mer mättande. Här har jag gjort en härligt doftande soppa med rotfrukter, purjolök, skinka i tärningar och lite pasta. Riktigt gott blir det!
4 portioner:
- 150 g rökt skinka (eller julskinka)
- 1 purjolök
- 2 morötter
- 2-3 potatisar
- 1 bit rotselleri
- 1 msk smör
- 1 liter vatten
- 1 tsk salt
- peppar
- 1 tsk basilika
- 50 g spaghetti i bitar
- Skär skinkan i tärningar. Skiva purjolöken och skär morötter, potatis och selleri i mindre bitar. Fräs alltsammans i smöret. Rör om väl och häll på vattnet. Krydda med salt, peppar och basilika. Låt soppan koka 10 minuter.
- Lägg i spaghettin och koka tills spaghettibitarna är lagom mjuka. Smaka eventuellt av med mera salt och peppar och servera soppan med riven parmesan och bröd.