Morsans julbröd

IMG_20171214_121727_Bokeh

Igår bakade jag ett riktigt gott julbröd enligt mamma Britas recept. Förra året blev det  Vörtbröd enligt Ernst Kirchsteiger men i år blir det alltså morsans julbröd på julbordet och det är inte fy skam. Om man gillar smaken av porter, nejlika och pomerans vill jag verkligen rekommendera den här limpan, tusan så smaskigt faktiskt och det kommer stå sig fint till de goda ostarna och julskinkan den 24:e!

1 stor limpa:

 • 50 g jäst
 • 1 flaska porter eller mörkt lättöl (33 cl)
 • 1 tsk malda nejlikor
 • ½ msk malen pomeransskal
 • ½ dl olja
 • ½ dl honung
 • ½ dl mörk sirap
 • 1 msk salt
 • ½ dl kruskakli
 • 2½ dl rågsikt
 • cirka 1 liter vetemjöl
 1. Lös upp jästen i ölet som först värms till 37°. Blanda i kryddorna, olja, honung, sirap och salt och rör väl. Ha sedan i kruskakli, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Knåda till en deg och låg jäsa väl övertäckt, cirka en timme.
 2. Baka ut till ett avlångt eller runt bröd och låt jäsa 40 minuter till under bakduk.
 3. Sätt ugnen på 200°.
 4. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 40 minuter. Låt brödet svalna invirat i bakduk på galler.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.