Wienerschnitzel med örtsås

IMG_20171121_181916_Bokeh

En och annan gammal hederlig maträtt vill jag få med i bloggen då och då och turen har nu kommit till wienerschnitzel eller förenklat; panerad skinkschnitzel med citron och kapris. Ursprungligen görs väl en wienerschnitzel på kalvinnanlår men det går bra med den här billigare varianten också. Här har jag serverat köttet tillsammans med kokt potatis och en krämig örtsås och det blir tusan så gott.

4 portioner:

 • 600 g kalvinnanlår eller skinkschnitzlar i 1 centimeter tjocka skivor
 • 1 tsk salt
 • 1 krm peppar
 • 4 msk vetemjöl
 • 1 ägg
 • 1 dl ströbröd

Garnityr:

 • 1 citron i skivor
 • 1 msk kapris
 • 4 ansjovisfiléer (kan uteslutas)

Örtsås: IMG_20171121_185732_Bokeh

 • 50 g smör
 • 3 msk vetemjöl
 • 2 dl grädde
 • 1 dl creme fraiche
 • 3 msk kalvfond
 • 1-2 dl vatten
 • ¾ dl hackad persilja
 • 1 tsk torkad körvel
 • 1 tsk torkad dragon
 • salt
 • peppar
 • lite soja
 1. Krydda köttskivorna med salt och peppar och vänd dem i vetemjöl. Doppa dem i uppvispat ägg och därefter i ströbröd. Platta till köttskivorna något och låt dem ligga och vila cirka 30 minuter så paneringen torkar något.
 2. Smält smöret till såsen i en kastrull, vispa ner vetemjöl och späd med grädde och crème fraiche. Tillsätt kalvfond och låt koka ihop 5 minuter. Späd med vatten till lagom konsistens. Rör ner persilja, körvel, dragon och smaka av såsen med salt och peppar och kanske lite soja.
 3. Bryn smör i en stekpanna och stek schnitzlarna 4 minuter på varje sida. Lägg en citronskiva, lite kapris och eventuellt en ansjovisfilé på varje schnitzel.
 4. Servera med kokt potatis och örtsåsen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.