Kardemummakaka

IMG_20171105_135900_Bokeh

En riktigt gammaldags, lättbakad kaka får avsluta mitt bloggande idag. Receptet är hämtat ur morsans samlingar från Öland och är ett riktigt barndomsminne för mig. Titt som tätt bakades den här varianten av mjuk kaka och spred en härlig doft av nybakat. Jag skulle tro att doften spred sig även längre bort än vårt hus för det kom alltid många till kaffebordet när det vankades kardemummakaka!

  • 100 g mjukt smör
  • 3 dl socker
  • 1 ägg
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2-3 tsk stött kardemumma
  • 2½ dl mjölk eller gräddmjölk

Garnering:

  • ½ tsk kanel
  • 2 msk pärlsocker
  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Smörj och mjöla en kakform (2 liter).
  3. Rör smör och socker pösigt. Tillsätt ägg.
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver och kardemumma och blanda ner i smeten tillsammans med mjölk eller gräddmjölk. Bred ut smeten i formen och strö på kanel och pärlsocker.
  5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.