Om man råkar ha härligt doftande saffran i skåpen skulle jag vilja tipsa om en helt underbar gryta som smaksätts med just gyllene saffran. Ta de grönsaker och rotfrukter som finns hemma, stek några laxfiléer i smör att servera till och vips har man en mättande och ljuvligt smaklig middagsrätt som inte tar alltför lång tid att laga.
4 portioner:
- 500 g laxfiléer
- 1 gul lök
- 4-5 potatisar
- 1 morot
- 1 palsternacka
- 1 röd paprika
- 1 fiskbuljongtärning
- ½-1 kuvert saffran
- 2 dl vitt vin
- 2 dl vatten
- 200 g haricot verts
- Skala och skär lök i klyftor. Skala och skär potatis i grova bitar. Skala och skär morot och palsternacka i stavar. Strimla paprikan.
- Fräs lök och potatisbitar i olja eller smör i en stekgryta. Tillsätt morot, palsternacka och paprika och låt fräsa ihop. Tillsätt fiskbuljongtärning, saffran, vin och vatten och låt koka cirka 15 minuter under lock.
- Stek laxfiléerna under tiden i lite smör eller olja. Krydda filéerna med salt och peppar. Lägg i haricot verts i grytan och låt småkoka 5 minuter till.
- Häll upp grönsakerna i djupa tallrikar och toppa med en laxfilé innan servering.