Sandkakor

IMG_20170908_143847_Bokeh

Lite fika är ju aldrig fel, så det får bli ett recept på sandkakor också. Det här receptet har jag hämtat ur morsans anteckningsbok från 1956, men från början är nog det här kakreceptet betydligt äldre än så. Kakorna kan verka enkla och lite tråkiga när man läser ingredienserna men testa får ni se, de blir hur goda som helst! Svårt att bara ta en när man väl börjat plocka från fatet…

Cirka 40 små kakor:

  • 140 g smör
  • 20 sötmandlar
  • 100 g (drygt 1 dl) socker
  • ¾ tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 180 g vetemjöl (3 dl)
  1. Smält smöret i en kastrull under omrörning. Häll upp det i en skål och låt det svalna på kallt ställe.
  2. Skålla och klyv mandlarna på längden.
  3. Blanda smör, socker och vaniljsocker, rör det hela poröst. Arbeta in vetemjöl väl blandat med bakpulver och låt degen vila en stund.
  4. Sätt ugnen på 160°.
  5. Rulla ut degen till små bollar, lägg ½ mandel på varje boll.
  6. Grädda kakorna mitt i ugnen 18-20 minuter, tills mandlarna fått fin färg.

IMG_20170908_153401_Bokeh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.