Fick för mig att laga lasagne häromkvällen och då helt ordinär sådan med en krämig ostsås och köttfärsröra, så enkelt och så gott. Okej, den kanske inte är det allra enklaste att laga eftersom det tar en del tid med förberedelser och gräddning i ugnen men herre jisses så gott det blir sen! En perfekt middag att laga till många när man har lite mer tid på sig att spendera i köket.
4-5 portioner:
- 10 lasagneplattor
Köttfärssås:
- 2 gula lökar
- 400 g nötfärs
- 400 g krossad tomat
- 1 buljongtärning
- 1 stor riven morot
- 1 bit rotselleri
- 1-2 vitlöksklyftor
- salt
- peppar
- basilika
- oregano
Ostsås:
- 50 g smör
- 1 dl vetemjöl
- 1 liter mjölk
- 2 dl riven ost
- salt
- peppar
Gratinering:
- 1 dl riven ost
- Sätt ugnen på 200º.
- Hacka lök och fräs i lite smör tillsammans med köttfärsen. Häll ner tomatkross och buljongtärning. Pressa ner vitlök.
- Riv morot och rotselleri grovt och blanda ner. Smaka av med salt, peppar, basilika och oregano och låt allt sjuda i 15 minuter.
- Smält smöret till såsen, ta kastrullen från värmen och vispa ner mjöl och späd med lite av mjölken och vispa slätt. Späd i omgångar med resten av mjölken och låt allt koka på ganska svag värme 5 minuter, rör då och då så det inte bränner vid. Rör ner ost, smaka av med salt och peppar.
- Smörj en form och täck med ostsås. Lägg på lasagneplattor. Varva med köttfärssås och ostsås. Översta lagret ska vara plattor väl täckta med ostsås.
- Strö över ost och grädda cirka 40 minuter eller tills gratängen fått fin färg.