Köttfärslimpa med brunsås

DSC_3242

Det här är nog något av det godaste jag vet, saftig köttfärslimpa med en härligt brun och smakrik sås och nu på sommaren finns ju dessutom färskpotatisen som passar så himla bra till. Klassisk husmanskost när den är som bäst, samma goda smak som köttbullar men köttfärslimpan har ju fördelen att sköta sig själv i ugnen. Så enkelt det ibland kan vara att laga god mat!

4 portioner:

  • 500 g nöt- eller blandfärs
  • ½ dl ströbröd
  • 2 dl mjölk eller gräddmjölk
  • 1 gul lök
  • 1 ägg
  • 1½ tsk salt
  • peppar
  • kryddpeppar
  • hackad gräslök

Brunsås:

  • 2 msk smörDSC_3271
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl vatten/eventuellt steksky
  • 1 köttbuljongtärning
  • ½ dl grädde
  • 1 msk japansk soja (eller annan sort)
  • 1 msk vinbärsgelé
  • salt, peppar
  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Lägg ströbröd i en skål och häll under omrörning ner mjölk eller grädde, låt det stå och svälla i cirka 10 minuter.
  3. Riv löken fint och blanda ner, tillsätt ägget. Blanda ner lite i taget av färsen, smaksätt med salt, peppar och lite kryddpeppar. Blanda eventuellt ner lite hackad gräslök.
  4. Forma till en limpa och lägg den i smord ugnsform. Låt den stå i nedre delen av ugnen cirka 45 minuter.
  5. Smält smöret till såsen, ta kastrullen från värmen och vispa ner mjölet, späd med vattnet/stekskyn och vispa slätt. Smält ner buljongtärningen och sjud såsen cirka 5 minuter. Späd med grädden och smaksätt med soja, gelé, peppar och kanske lite salt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.