Provencalsk kyckling

När alla barnen fortfarande bodde hemma var vi 6 personer i hushållet och då gick det förstås åt en hel del mat. Vi brukade köpa lådor med ekologiskt uppfödda kycklingar från en gård i Halland, riktigt stora kycklingar som hade fått växa till sig ordentligt och som det blev riktigt mycket kött på. Idag nöjer vi oss med att då och då köpa någon färsk ekologisk kyckling i matbutiken och då brukar jag laga till kycklingen hel i ugnen, då får man den så där härligt saftig och god. I det här receptet smaksätter man kycklingen med vitlök, citron, timjan och persilja och det blir hur gott som helst. Bon appétit, som man säger i Provence.

DSC_3001

4 portioner:

  • 1 hel kyckling
  • ½ tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Örtblandning:

  • 1 citron
  • 1 kruka persilja
  • 2 msk olja
  • 1 msk timjan
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 vitlöksklyftor

Runt om kycklingen:

  • 2 tomater
  • 4 vitlöksklyftor
  • ½ kruka färsk timjan
  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Lägg kycklingen i en stor ugnsform. Krydda inuti med salt och svartpeppar.
  3. Blanda i en skål finrivet citronskal, 1 msk pressad citronsaft, hackade persiljeblad, olja, timjan, salt och svartpeppar. Pressa ner vitlök. Gnid in blandningen på kycklingen.
  4. Skär tomater i klyftor och lägg runt kycklingen.
  5. Skala och halvera vitlöksklyftorna.
  6. Lägg vitlök, kvistar av timjan och de urpressade citronhalvorna runt kycklingen. Häll på 1 dl vatten.
  7. Tillaga i nedre delen av ugnen i cirka 60 minuter, är kycklingen stor behövs längre tid. Ös vätskan över kycklingen då och då.
  8. Servera med kokt eller ugnsbakad potatis eller kanske en potatissallad.

DSC_3020

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.