Kokosglass

I morgon bär det iväg till Italien och jag ska snart börja packa stora väskan. En liten väska kommer inte på tal eftersom man alltid hittar så mycket goda saker att ta med hem därifrån. Synd bara att man inte kan transportera hem ett lass med den italienska glassen eller gelato som man säger där nere. När vi ändå är inne på det här med glass så har jag för första gången gjort egna glasspinnar, ganska fula men riktigt smaskiga. Tänk på att när chokladen ringlas över den iskalla glassen så stelnar den bums så det är nog enklast att dekorera en glass i taget med strösslet annars fastnar det inte så lätt. På bilden kan ni se att jag inte gjorde rätt….

8 ganska stora glasspinnar:

  • 1 burk kokosmjölk
  • 1 liten burk karamelliserad mjölk
  • 1 lime
  • ½ dl kokos

Garnering:

  • 100 g vit choklad
  • strössel
  1. Blanda kokosmjölk och karamelliserad mjölk i en matberedare eller med mixerstav.
  2. Riv skalet från limefrukten och tillsätt det i smeten tillsammans med pressad limesaft. Rör ner kokos och blanda väl.
  3. Fördela smeten i glassformar med hjälp av en tratt. Ställ in formarna i frysen 1 timme.
  4. Ta ut formarna och stick ner glasspinnar. Låt sedan glassen stå i frysen minst 12 timmar eller över natten.
  5. Doppa formarna hastigt i ljummet vatten och lossa glassarna, och lägg över dem på en bricka och ställ in i frysen igen.
  6. Smält den vita chokladen i mikro eller över vattenbad. Rör runt tills den svalnar och tjocknar något.
  7. Ta ut glassen och ringla över choklad, dekorera med strössel genast innan chokladen stelnar. Förvara i burk med lock i frysen.

DSC_4837