Ugnsbakad lax med kall dillsås

DSC_4991

Nu har jag bläddrat i morsans recept igen och hittade ett riktigt trevligt sommarrecept på lax från 1979. Jag återkommer till de här samlingarna då och då bara för att jag tycker det är så roligt och ger åtminstone mig en rejäl dos nostalgi. Med risk för att verka tjatig kommer jag alltså att beta av en hel del därifrån framöver…. Igår var det ju midsommarafton och då passade jag på att laga den här ugnsbakade laxen tillsammans med en kall dillsås och färskpotatis, allt enligt receptet.

Cirka 10 personer:

  • 1 laxsida, cirka 2,5 kg
  • 2 tsk salt
  • 1 kryddmått peppar
  • 1 kryddmått muskot
  • 1 liten purjolök
  • 5 dillstjälkar
  • 2 msk smör
  • 1 stor bit ugnsfolie

Sås:

  • 3 dl majonnäs
  • 1½ dl vispgrädde, vispad
  • 1½ dl gräddfil
  • 1 dl finhackad dill
  • lite peppar

Garnering:

  • 1 citron, i skivor
  • sallad
  • gurka
  • tomater
  • lätt kokt grön sparris
  • dill
  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Blanda ihop salt, peppar och muskot.
  3. Hacka purjolök i små bitar, hacka även dillen grovt. Blanda kryddorna med purjolök och dill.
  4. Lägg en stor bit folie på en ugnsplåt. Smöra en del mitt på folien motsvarande laxens storlek. Lägg över laxen på folien och strö över krydd- och lökblandningen. Vik noga ihop folien till ett paket. Grädda mitt i ugnen 30-35 minuter. Ta ut laxen och låt svalna i folien.
  5. Blanda ingredienserna till såsen, tillsätt den vispade grädden sist som försiktigt blandas ner. Låt den stå svalt till servering.
  6. Packa upp fisken ur folien och lyft försiktigt upp på serveringsfat eller vik bara ner folien om fisken ska serveras direkt från plåten.
  7. Dekorera med citronklyftor och dill. Lägg sallad, gurka, tomater och sparris runt om.
  8. Servera med den kalla såsen och kokt färskpotatis.

Tips: Det går bra att använda hel lax också, beräkna då ungefär 1 timme i ugnen för en fisk på cirka 2-2,5 kg. Lök- och dillhacket stoppas i fisken istället innan man försluter med folie. Dra av skinnen på ovansidan innan garneringen.