Morsans köttbullar

DSC_4941

De flesta har väl redan ett favoritrecept på köttbullar men om det råkar finnas någon som ändå vill ha ett recept på redigt goda köttbullar vill jag gärna rekommendera de här som min mamma, alias morsan, stod och trillade i köket hemma på Öland. Hon gjorde köttbullarna ganska rejäla och så har jag också gjort den här gången, och jisses vad goda de blir. I receptet ska det vara vichyvatten, alltså kolsyrat mineralvatten som vätska och det ger en liten extra piff på smaken men jag har ingen aning om varför, kan det vara bubblorna månntro?

Cirka 40 ganska stora köttbullar:

  • 1 dl ströbrödDSC_4550
  • 1 dl vichyvatten
  • 1 ägg
  • 2 kokta, mosade potatisar
  • 1 gul lök, finhackad
  • 200 g fläskfärs
  • 200 g kalvfärs
  • 200 g nötfärs
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk peppar
  • ½ tsk senap
  • ½ tsk socker
  1. Blöt ströbröd med vichyvatten och ägg i en skål. Tillsätt potatis och hackad lök, låt svälla 10 minuter.
  2. Blanda ner färsen tillsammans med salt, peppar, senap och socker. Arbeta ihop till en smet.
  3. Rulla till ganska stora runda bollar och stek runt om i smör på medelvärme.
  4. Servera t ex med färskpotatis och gräddfil med gräslökshack.

Tips: Om söt senap används, öka då mängden till 1 tsk och uteslut sockret.

DSC_4557