Pärontoscakaka

DSC_4368

Det börjar tryta bland mina matbilder på lagret och den här helt underbara pärontoscakakan får bli den sista jag lägger ut här på bloggen innan det är dags att börja ladda på igen med mera bilder och recept. Kakan fungerar utmärkt som dessert med en klick vaniljglass eller varför inte garnerad med spritsad vispgrädde som en enkel tårta. Själv föredrar jag att äta den helt naturell till en kopp kaffe, riktigt gott det med!

Cirka 12 bitar:

  • 2 päron
  • ½ citron
  • 75 g smör
  • 2 ägg
  • 1½ dl strösocker
  • 2½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Tosca:

  • 75 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk mjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • 75 g flagad mandel
  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Skala päronen och skär i ganska stora kuber.
  3. Skölj citronen och riv skalet och pressa ur saften.
  4. Blanda päronbitarna i en skål med 1 msk av citronsaften.
  5. Smält smör och låt svalna något.
  6. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt citronskal och smör.
  7. Blanda mjöl och bakpulver och blanda ner i smeten. Tillsätt päronbitarna och rör runt. Häll smeten i smord form med löstagbar kant (24 cm). Grädda i nedre delen av ugnen 25 minuter.
  8. Blanda under tiden smör, socker, mjölk och mjöl i en kastrull. Koka upp under omrörning. Ta kastrullen åt sidan och tillsätt mandeln.
  9. Ta kakan ur ugnen och häll på toscasmeten. Grädda mitt i ugnen 20 minuter till eller tills toscatäcket har fått fin färg.
  10. Låt svalna och lossa kakan från formen. Låt kallna innan servering.