Nyttiga chokladbollar

DSC_4400

Häromdagen fick jag tips från en arbetskamrat på de här lite nyttigare chokladbollarna som görs på mixade dadlar och havregryn som bas. Jag har då och då under åren testat olika varianter på chokladbollar utan socker som varit ganska okej men de här är helt klart de godaste, och faktiskt väldigt snarlika originalet.

8-10 bollar:

  • 10 kärnfria dadlar
  • 2,5 dl havregryn
  • 3/4 dl kokosolja, gärna med kokossmak
  • 1,5 msk kakao
  • lite havssalt
  • eventuellt liten skvätt kallt vatten eller kaffe

Garnering:

  • kokosflingor
  1. Mixa dadlarna i matberedare eller skär dem i mindre bitar, lägg dem i en skål och mixa med stavmixer. Blanda ner havregryn, kokosolja, kakao och lite havssalt och kör smeten jämn. Tillsätt eventuellt lite vatten eller kaffe om smeten verkar torr.
  2. Häll upp kokos på ett fat, forma bollar av smeten och rulla dem i kokosen. Ställ i kylen att stelna.