Renskavsgratäng

DSC_4312

En krämigt god gratäng med sötpotatis, renskav, bacon, grädde och ost hade vi till middag för någon vecka sedan, det som blev över hade vi till lunch dagen efter, lätt att värma i micron och bara hugga in. Riktigt gott med sötpotatis som ju innehåller färre kolhydrater men det går förstås lika bra att göra gratängen på vanlig potatis, valet är fritt och det blir säkert minst lika gott. En lättlagad rätt hur som helst!

4 portioner:

  • 600 g sötpotatis
  • 1 liten gul lök
  • 1 paket bacon
  • 1 paket renskav
  • 2 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 50 g riven ost
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Skala och dela sötpotatisen mitt itu och skär tunna skivor. Skala och skiva löken tunt.
  3. Strimla bacon och bryn tillsammans med renskav i lite olja i en stekpanna.
  4. Varva potatis, lök och renskavsbacon i ugnssäker, smord form, salta och peppra lite mellan varven.
  5. Blanda grädde och mjölk och häll det över gratängen, strö över ost och grädda i nedre delen av ugnen cirka 45 minuter.