Gulaschsoppa

Här kommer då receptet på gulaschsoppan vi hade med oss på vandringen igår. Skulle tro att det här är det ursprungliga receptet, gjord på bitar av högrev som får koka ihop med lök, rotfrukter och en massa goda kryddor så där en tre timmar. En klick gräddfil eller creme fraiche till för svalka känns helt rätt.

DSC_3982

4 portioner:

  • 500 g högrev
  • 2-3 gula lökar
  • 1 röd paprika
  • 1 chilifrukt
  • 1 msk tomatpuré
  • 5 vitlöksklyftor
  • 1 msk mejram
  • 5 msk paprikapulver
  • 1 msk hel kummin
  • 4 medelstora potatisar
  • 250 g rotselleri
  • 2 morötter
  • 1½ liter oxbuljong
  • ½ tsk sambal oelek
  • salt, peppar

Till servering:

  • gräddfil eller creme fraiche
  • persilja
  1. Skär köttet i tärningar och bryn runt om i lite olja i en stekgryta med lock.
  2. Skala och hacka lök. Kärna ur och hacka paprika och chili. Lägg ner allt i grytan med köttet och låt fräsa ihop en stund.
  3. Tillsätt tomatpuré, pressad vitlök, mejram, paprikapulver, kummin, lite salt och peppar.
  4. Skala och tärna potatis, rotselleri och morötter och lägg ner i grytan. Häll i oxbuljong. Låt sjuda under lock på svag värme 2-3 timmar. Smaka av med sambal oelek för extra styrka och kanske lite mer salt och peppar.
  5. Servera med en klick gräddfil eller creme fraiche, lite klippt persilja och kanske ett bröd att doppa i soppan.