Ett-två-trekakor

Nu har vi, äldsta syrran och jag, letat fram morsans gamla recept, inskrivna i små DSC_3989anteckningsböcker som hon brukade förvara instuckna lite här och där längs kanterna i köksskåpen hemma på Öland. De har förstås gulnat lite med åren och det är ibland lite svårt att utläsa mängderna men ack så roligt att bläddra i nu och samtidigt minnas varenda kaka, bröd eller maträtt som vi bjöds på som barn. Recepten är omsorgsfullt inpräntade med skrivstil, lite blandat men förmodligen precis i den ordningen hon fick dem till sig. Ett av det mest använda receptet jag hittade måste vara de här ett-två-trekakorna som jag tror hon alltid hade ett lager av i burkarna, bakade på bara tre ingredienser vilket väl gör dem till de lättaste av alla kakor att baka. Jag har ändrat om mängderna till gram eller deciliter för enkelhetens skull men jag får nog erkänna att kaffekoppar som mått är mer charmigt.

Cirka 60 kakor:

  • 125 g socker (cirka 1½ dl)
  • 250 g smör
  • 375 g vetemjöl (cirka 6,5 dl)
  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Blanda socker, smör och mjöl till en deg. Gör små bollar och lägg på bakpappersklädd plåt. Platta till dem med en mjölad gaffel, först åt ett håll och sedan rätt över, som ett kryss.
  3. Grädda kakorna mitt i ugnen 10 minuter.

DSC_3737