Långkokt högrev med fänkålsgratäng

Nu har jag packat lilla resväskan inför en liten weekend-resa med bilen ner till Skåneland som bär av om några timmar. Kanske det blir en tur över med båten till Danmark i morgon, de har utlovat skapligt väder i alla fall. Äta och må gott ska vi göra i vilket väder och fall som helst, hade vi tänkt.

Förra fredagen utlovade jag ju recept på den långkokta högreven som får bakas långsamt i ugnen 6 timmar och serveras tillsammans med en fänkålsgratäng. Jag skulle tro att jag från början hittat receptet i någon LCHF-tidning eller dito kokbok eftersom rätten är just lågkolhydratmässig. Förstås inget som hindrar att man äter den även om man inte tillhör skaran som går på sådan diet, för det här är slow food när den är som bäst, om ni frågar mig….

4 portioner:DSC_3374

  • 3 vitlöksklyftor
  • 600 g högrev
  • 4 msk olja
  • 100 g smör
  • salt, peppar

Fänkålsgratäng:

  • 300 g fänkål
  • 2 gula lökar
  • 3 msk olja
  • salt, peppar
  • 2 dl parmesanost
  • 1 dl majonnäs
  • 1 citron, rivet skal
  1. Sätt ugnen på 120°.
  2. Skär vitlöken i tunna skivor.
  3. Ringla olivoljan i botten på en ugnsfast gryta och lägg i vitlöken. Lägg köttet i grytan och hyvla smöret ovanpå. Salta och peppra.
  4. Låt köttet stå i ugnen med lock på i 5-6 timmar. Dra sedan isär bitarna med två gafflar. Höj värmen till 200°.
  5. Skär fänkålen och löken i tunna skivor. Lägg dem i en ugnsfast form och ringla över olivolja. Salta och peppra.
  6. Blanda den rivna osten med majonnäs och citronskal. Sprid ut blandningen över fänkålen. Låt stå i ugnen 20 minuter och servera tillsammans med köttet.

DSC_3385