Rörträsktårta

Så har vi då haft 30-årskalas i familjen och med risk för att komma med klichéer så drar jag till med: Det är inte klokt vad fort tiden går! Det känns som ungefär 15 år sedan vi kom hem från sjukhuset med ett litet knyte för allra första gången och så har det gått dubbla tiden. Då, i slutet på 1980-talet stannade man, som nybliven mamma kvar på avdelningen i 5 dagar om allt var okej, annars längre. Idag är det väl en så där 6 timmar…… Hur som helst så tänkte jag i alla fall delge er receptet på 30-åringens absoluta favorittårta som jag förstås bakade till födelsedagen, nämligen Rörträsktårtan. En blandning av härlig mandelmarängbotten, kolakräm och vispgrädde. Receptet har jag hämtat från den klassiska bakboken Sju sorters kakor och har bakat den åtskilliga gånger, bara för att den är så himla god.

Cirka 10 bitar:DSC_3253

 • 2 1/3 dl sötmandel
 • 4 äggvitor
 • 2 dl socker

Kolasmet:

 • 2 dl vispgrädde
 • 1 dl socker
 • ½ dl sirap
 • 1 tsk vaniljsocker

Garnering:

 • 2 ½ dl vispgrädde
 • 1 msk kakao
 1. Sätt ugnen på 175º.
 2. Forma en låda av bakplåtspapper, 18 x 20 cm. Ställ den på en plåt och smörj den, lättast är att pensla med smält smör.
 3. Mal mandeln fint.
 4. Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda i lite i taget av sockret under kraftig vispning. Vänd ner mandeln, blanda lätt och bred ut smeten i lådan. Grädda mitt i ugnen cirka 30 minuter. Låt kakan svalna, lossa den från formen och för över på serveringsfat.
 5. Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt koka tills smeten blir så tjock att det bildas gångar när man rör i den, den ska se ut som en tjock kräm när den är färdig. Ta kastrullen från värmen och smaka av med vaniljsocker. Låt smeten svalna något. Häll den sedan över mandelbottnen och låt kallna helt.
 6. Vispa grädden till hårt skum och bred eller spritsa den över kolasmeten. Sikta sist kakao över grädden.
 7. Skär tårtan med vass kniv. Godast riktig kall så tårtan passar utmärkt att baka dagen innan den ska ätas.

Tips: Häfta fast hörnen på papperslådan så håller den ihop bra under gräddningen.

DSC_3270