Kroppkaksrulle

Även om jag bott på västra sidan av Sverige i över 30 år så har jag ändå alltid kvar rötterna på Öland, så är det ju bara, där man är född och uppväxt sitter djupt präglat i sinnet mer än vad man anar. Förmodligen är det också därför jag är så enormt förtjust i kroppkakor, i alla former, både på längden och på tvären, som min pappa uttryckte det när härligheterna stod på bordet kanske lite för ofta… Hur som helst så har jag hittat ett recept på just kroppkakor på längden, och som dessutom går mycket lättare och snabbare att fixa. Samma goda smaker men alltså i en behändigare form. Skär i bitar och servera tillsammans med lingonsylt, skirat smör och lite grädde, precis som till originalet.

DSC_3210

4-5 portioner:DSC_3230

  • 1,2 kg kokt kall potatis
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk salt
  • 2 ägg

Fyllning:

  • 400 g rimmat sidfläsk i små tärningar
  • 2 gula lökar, hackade
  • 2 tsk grovt krossad kryddpeppar
  1. Bryn fläsk och lök tillsammans, krydda och låt svalna.
  2. Skala och pressa potatisen. Blanda snabbt samman potatis, ägg, mjöl och salt. Dela degen i två delar och gör två rektanglar. Lägg fläskblandningen i en sträng på varje och vik över kanterna till rullar. Lägg rullarna i smord eller bakplåtspappersklädd form och grädda i 200º ugn cirka 45 minuter.
  3. Strö eventuellt över lite hackad persilja och servera med skirat smör, grädde och lingonsylt.

DSC_3224